HTML

Thomasso szemmel



Gondolataim:
"Az élet szép! ...Hiszen olyannak lett tervezve!", valamint "Sok pici változás mihez tart vajon?" - jegyében.

"Ha vérzek: sírok, ha érzek: írok!" - Eszpi Pádle!

NAGYON ÚJ! Különös történetek valakiről, aki ma is világunkat járja, de sajnos kevesen ismerik (elvileg csak fikció): Az 'Elöljáró' Olvass bele te is! :)

Fotó-blogom:

Kitekintő

:: Ezen átjáró lehetőséget ad arra, hogy bekukkants barátaim blogjára, vagy éppen weblapjára ::

¤ Atka CamBlog
¤ Ruca Írás
¤ Ruca Hollandiában
¤ Hajnalcsillag
¤ Vidámszív

Nonprofit átjáró

:: Önzetlenül segíteni, még ha csak picit is, olyan tett, mely soha ki nem törölhető nyomot hagy az univerzumban! ::

Szemem Fénye Alapítvány

Egyéb oldalaim

Apró esszék, irományok

:: Az itt felsorolt bejegyzések nem jelennek meg 'posztként' a blogon. "Nem besorol- ható" kategóriájuk miatt külön oldalt kaptak! ::

Kellemes olvasgatást hozzájuk!

Toma Koma (Jellemanalízis)

Gondolataim az "Igazán Szöszikről"

Relatív valószínűség :)

Buxa Hungarica (siránkozási minta)

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.09.15. 03:22 Thomasso :)

A gigantikus óramű

Kategória: "Az élet szép! ...Hiszen olyannak lett tervezve!"

 

"...és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek!" - Mózes első könyve, első rész, tizennegyedik verséből.

 

Egyik kedvenc időtöltésem, hogy kimegyek a padlásteraszra, kifekszem egy hálózsákra és órákon át figyelem, csodálom a csillagokat. Ilyenkor olyan közel érzem magam Istenhez, hogy elfelejtem minden zavaró csillagászati "ismeretemet". ...Pedig aztán elvégeztem pár témába vágó kurzust, mert érdekel a dolgok fizikája is.

 

De amikor csak fekszem, és próbálom magamba szívni a megannyi csodálatos érzést, melyet tér és idő külön pontjairól ontanak felém a pislákoló égitestek, úgy képzelem, megannyi apró résen át szűrődik rám a Mennyei fény, mely Istenünkből árad.

 

És miért is ne? - Miért zárná ki egyik elmélet a másikat?

 

A teremtés jellege miatt minden csodás teremtmény Isten szavából származik, Isten igéjéből. ĺgy például a csillagok is az Ő fényét sugározzák!

- Beszélhetnék a magfúzióról, a hidrogén atomok héliummá, majd azok egyre bonyolultabb atomokká olvadásáról, és tényleg nagyon érdekes mindez! De azon nem változtahat a "tudomány", hogy számomra ettől még csodaszép, és Isten bölcsességéről mesél!

 

Szépségük mellett, azonban (hogy a bejegyzés címére visszatérjek)praktikus rendeltetésükről is ír a Biblia! A csillagok, bolygók és egyéb égitestek tehát meghatározói ünnepeknek, napoknak, esztendőknek. Egyszer Édesapám fogalmazott így: "...Mintha Isten megalkotta volna a Földet, aztán köré épített volna egy gigantikus óraszerkezetet!"

 

És valóban! Hiába viselünk mindnyájan kvartz-órát, a pontos időmérésünk még most, a modern korban is a különböző égitestek mozgásának megfigyelésén, a hozzájuk igazított korrekciók időnkénti végrehajtásán alapul. Nincs univerzális óránk, csak maga az univerzum!

 

Emellett az égbolt nem csak egy bonyolult óra, hanem egy óriási és átfogó történelmi atlasz is!

 

Hogy miért is? Mert a fénynek időbe telik eljutni hozzánk, így aztán ha felnézünk az éjszakai égbolt csodáira, minden egyes kis fényes objektumnak arról az állapotáról kaphatunk információt, mely "egykor" jellemezte. Ráadásul mivel mindegyikük más-más távolságra van tőlünk, más és más időkről mesélnek! ...És ezt a gondolatsort még fokozhatnánk azzal is, hogy vajon hogy kell e csdás térképet szemlélni, ha még ezenfelül szép rendben mozognak is parányinak tűnő objektumai!?

 

...De erre én sem tudom a választ. Csak annyit mondhatok, hogy tapasztalatból tudom, hogy egyetlen a szabadban eltöltött nyári éjszaka annyi örömett adhat megcsodálójának, ami felér évek alatt összegyüjtött tudás, elmélet megértésével! ...Hol van hát a tudomány? Mit értünk el, mi, emberek évezredek alat? - mondom én, a lassan végzős Fizikus-Informatika szakos "Laikus". Mert bizony, Isten hatalmas bölcsességét, és harmóniába illesztett alkotásait szemlélve a fizika terén is egy laikusnak érzem magam, aki rácsodálkozik minden apró részletre, mozzanatra.

 

De ne higgyétek, hogy bánnám! Éppen ellenkezőleg! ...Egy örökkévalóságot kértem, és kaptam erre, és lehetőséget, hogy megköszönjem, hódoljak alkotójának!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://thomassoview.blog.hu/api/trackback/id/tr80663836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása