HTML

Thomasso szemmel



Gondolataim:
"Az élet szép! ...Hiszen olyannak lett tervezve!", valamint "Sok pici változás mihez tart vajon?" - jegyében.

"Ha vérzek: sírok, ha érzek: írok!" - Eszpi Pádle!

NAGYON ÚJ! Különös történetek valakiről, aki ma is világunkat járja, de sajnos kevesen ismerik (elvileg csak fikció): Az 'Elöljáró' Olvass bele te is! :)

Fotó-blogom:

Kitekintő

:: Ezen átjáró lehetőséget ad arra, hogy bekukkants barátaim blogjára, vagy éppen weblapjára ::

¤ Atka CamBlog
¤ Ruca Írás
¤ Ruca Hollandiában
¤ Hajnalcsillag
¤ Vidámszív

Nonprofit átjáró

:: Önzetlenül segíteni, még ha csak picit is, olyan tett, mely soha ki nem törölhető nyomot hagy az univerzumban! ::

Szemem Fénye Alapítvány

Egyéb oldalaim

Apró esszék, irományok

:: Az itt felsorolt bejegyzések nem jelennek meg 'posztként' a blogon. "Nem besorol- ható" kategóriájuk miatt külön oldalt kaptak! ::

Kellemes olvasgatást hozzájuk!

Toma Koma (Jellemanalízis)

Gondolataim az "Igazán Szöszikről"

Relatív valószínűség :)

Buxa Hungarica (siránkozási minta)

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2009.06.03. 17:31 Thomasso :)

Adni és kapni!

Kategória: "Az élet szép! ...Hiszen olyannak lett tervezve!"

 

- Jobb adni, mint kapni! ...És bizony, kérni is sokkal jobb, mint elhatárolódni!

 

Ahogy a világot szemlélem, azt veszem észre, hogy az emberek nem hogy adni nem szeretnek, de még kapni sem! Kérni meg pláne nem szeretnek...! - Jól van ez így?

 

Hát, nagyon nem! Pontosan az ellenkezője van annak, ami működésben tarthatja világunkat. "Adni és kapni!" - ez az alapvető kapcsolat két dolog közt, két ember közt, Isten és ember közt. És önmagában egyik sem fontosabb a másiknál (adni/kapni), mert más szerepe van a kettőnek.

 

Isten és ember közt az az irány dominál, hogy Isten ad, az ember kap. Ugyanígy szülő és gyermek közt, és még sok más esetben. Mindig az tud adni, akinek van. Ez nagyon egyértelműnek tűnik, mégis a gyakorlatban sokszor elfelejtjük. És emellett ott áll az a tény is, hogy egész teremtett világunk olyanra lett tervezve, hogy a kérés is óriási szerepet kapott. Ha kérek, azzal első sorban kifejezem, hogy szükségem van valamire. Ezenkívül annak is jelét adom, hogy tudom, vagy legalább remélem, hogy akitől kérem, tud segíteni. Másrészt pedig megtisztelem a másikat azzal, hogy kifejezem előtte az adott dologban tapasztalt hiányomat, hiányosságomat és őt ezzel magam elé helyezem.

 

Isten tiszteletben tartja a szabad akaratunkat, ígyhát a kérés, mint funkcionális tett szerepe nagyon felértékelődik, és nem csak a vele való kapcsolatban.

 

Már két ember közt is ez teremt kapcsolatot. Kérni és adni, adni és kapni. Ha ennek bármelyik részét is elhanyagoljuk, az kapcsolatainkat leépíti, ha mindet gyakoroljuk, az pedig szorosabb köteléket hoz létre két személy közt. És, hogy mennyire működőképes ez a dolog, hadd hozzak egy nagyon furcsa példát.

 

Képzeljünk most el egy filmekben is látott (például olasz) maffiahálózatot! Valaki (rendszerint a sokat emlegetett "Keresztapa") rájött, hogy az ügyek legjobb, legpraktikusabb elintézése érdekében az emberi és eszközbeli erőforrásokat úgy kell csoportosítani, úgy kell alkalmazni, hogy aki amihez ért, azt az épen femerülő problémát oldja meg (bárki problémája legyen is az). Ez pontosan az adni-kapni kapcsolat alapesete. És működik a dolog?

Naná, hogy működik! És a kérés is megkapta teljes szerepkörét. Sorra oldódnak meg a problémák. Az más kérdés, hogy a motiváció egész más, mert itt érdekcentrikus a kapcsolat.

 

Kifacsart egy világ ez, de ha már ilyen aljas szinten is beválik ez a módszer, akkor gondoljunk csak bele, milyen csodálatosan működhet egy szeretetre épülő kapcsolatokkal teli világban!

 

Isten ezt a világot hozza el közénk! És hogy biztosítson minket ennek bekövetkezéséről, beleépítette a világegyetem minden porcikájába. Erről szól a fizika: kapcsolatokról, kölcsönhatásokról, arról, hogy miért is praktikus adni és kapni. Isten ezt az elvet törvénnyé tette a fizikában. Ráadásul automatikusan bekövetkező változásokkal garantálja, hogy aki kér, az kap.

Ha egy hideg test közel kerül egy forróhoz, akkor a forró energiát ad át a hidegnek, hogy azzal felmelegítse a másikat (ha közel kerülünk egymáshoz, Istenhez, akkor megkapjuk azt, amire épp szükségünk van). Ha egy mozgó test kapcsolatba lép egy nyugvóval, azzal lendületet ad a másiknak is (ha Isten, vagy egy társad látja, hogy valamiben szükséged lenne segítségre, akkor közel jön hozzád, és új lendületet ad segítségével.) - Ez is biztosít minket arről, hogy aki kér Istentől, az kap!

 

Ha valaki sokat ad és kap, az kapcsolatokat hoz létre maga körül, így a nehézségek sokkal kevesebbet árthatnak a kapcsolatrendszer résztvevőinek. És így van ez már az atomok, molekulák szintjén is. A kellő energia átadása, valamint szabad elektronok mások rendelkezésére bocsátása révén mindenki jól jár, és közben kapcsolatok jönnek létre, melyek újabb és újabb előnyt eredményeznek. A gyengeségek, hiányosságok eltűnnek, az egész kapcsolatrendszer ellenállóbbá válik a külső behatásokra.

 

Lehetnek szoros kapcsolatok (atommag nukleonjai, házasság, család), lazább, de közvetlen kapcsolatok (atomok közti kovalens kötés, baráti kapcsolatok) és még sok más kötődés (molekulák, részecskék, rokonság, ismerősök hálózata).

 

"Adni és kapni" - ez minden kapcsolat alapja!

...És ha ezzel a kis bejegyzéssel adhattam valamit neked, akkor boldog vagyok, mert adni tényleg jobb, mint kapni! - de azért kérnék is valamit! ...Léccike, kommenteljetek néha! :)

3 komment

Címkék: adni kapni


A bejegyzés trackback címe:

https://thomassoview.blog.hu/api/trackback/id/tr901161690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomasso :) 2009.06.03. 17:35:43

...Köszi, hogy kommentelsz! ^^ Most nagyon jól esik! El is pirultam...

Eszterkisbogár 2009.06.09. 14:33:59

hát, Tamás, nem írtál le hülyeséget! Örülök, hogy elolvashattam! és csak ezáltal értettem meg most, hogy miért is vagyok olyan jóban az egyik tanárommal. Hát pontosan ezért! Nagyon sok mindent adtunk egymásnak, és kaptunk is egymástól, és még fogunk is :D már beszéltem vele! :)

Thomasso :) 2009.06.10. 22:34:36

:D ez ari.. köszi a kommentet!
süti beállítások módosítása